generació rere generació

la felicitat de somiar lucid

D’adolescent em va passar com els passa a molts adolescents: que pensen i qüestionen la realitat que els envolta.

De seguida vaig entendre el sense sentit de l’existència, tal com els adults inconscientment l’exemplificaven davant els meus ulls. Aquest néixer, créixer, envellir, morir, reproduir-se només que per tornar a començar, tot plegat em va semblar tan buit i absurd que vaig concloure que l’únic objectiu real a la vida dels humans era la Mort. Això i la pobríssima esperança d’una incerta promesa d’un més enllà (en aquesta vida i després d’ella) on totes les desgràcies d’aquest món serien restituïdes amb escreix, fos a un paradís espiritual o en un hipotètic futur vital. Però la meva observació de la vida dels adults negava aquesta creença. Ni tenir casa, o cotxe, o parella o fills o feina o la jubilació semblava donar-los felicitat, ans al contrari. I no només no semblaven adonar-se de l’engany sinó que s’encaparraven tossudament en perpetuar aquestes falses creences com si d’una condemna bíblica es tractés, generació rere generació.

Crec que amb 16 o 17 anys vaig deixar de sentir-me tan sola amb el meu angoixant descobriment quan vaig ensopegar a la tele amb L’Auca del senyor Esteve. De seguida em vaig identificar amb el Ramonet, el net artista del senyor Esteve que acaba amb la nissaga de comerciants amb l‘Art per l’Art com a emblema. No l’he tornat a veure ni llegir des de llavors, però sí recordo prou bé la interpretació que la meva ment afamada va fer-ne en aquell moment: si sempre deixo per més endavant ser feliç i gaudir de la vida, òbviament MAI seré feliç ARA.

La descoberta de l’obra de William Blake, del Prerafaelitisme i del llibre de Walter Pater El Renaixement: Estudis d’art i poesia em van donar ales i prou aire càlid sota d’elles com per poder començar a enlairar-me i veure les coses amb una perspectiva més àmplia, diferent, oberta, lliure.

L’art per l’art, la vida per la vida. La intensitat d’una realitat experimentada des de lo físic, instant a instant, sense espai ni necessitat ni de déus ni de promeses buidament falses. Una realitat material, certa, que s’estén infinitesimal i gegantina fins l’infinit, santificada i transcendida per ella mateixa. Matèria, Mater, Mare: La Shakti.

Trenta-pocs anys més tard em contemplo a mi mateixa amb una certa satisfacció i orgull maternal. “Aquesta és la meva nena”, li diria a la jo de llavors. Ben fet. Ben triat. La vas encertar. Gràcies de tot cor.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s